playsports.gr
FORMULA 1ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Red Bull γκρεμίζει τον εαυτό της από την κορυφή της Formula 1

Κοινοποίηση

Αυτό που δεν έχει καταφέρει να κάνει καμία άλλη ομάδα της Formula 1 τα τρία τελευταία χρόνια, να γκρεμίσει τη Red Bull Racing από την κορυφή του σπορ, το κάνει η ίδια η Red Bull μόνη της με το αμείλικτο, παρασκηνιακό παιχνίδι εξουσίας που εξελίσσεται μεταξύ του Κρίστιαν Χόρνερ και των Αυστριακών ιδιοκτητών του 49% της Red Bull.

Η περίπτωση αποπομπής του Κρίστιαν Χόρνερ από τη διεύθυνση της RBR είναι ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο. Ας πάρουμε όμως από την αρχή την ιστορία που ξέσπασε από την ασαφή έρευνα της Red Bull GmbH σχετικά με την καταγγελία μιας γυναίκας υπαλλήλου της Red Bull Racing για απρεπή συμπεριφορά του Χόρνερ εις βάρος της.

Πίσω από την ιστορία αυτή βρίσκεται πλήθος από βρετανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες ότι ο Βρετανός εξασφάλισε την υποστήριξη επενδυτών από τη χώρα του και προσέγγισε την οικογένεια του Ταϊλανδού επιχειρηματία Σαρλέμ Γιουβίντια (κατόχου του 51% της Red Bull) για να αποκτήσει μερίδιο της Red Bull Racing.

Red Bull Content Pool
Οι Χέλμουτ Μαρκο και Κρίστιαν Χόρνερ στο περιθώριο του GP Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL

Οι Αυστριακοί της Red Bull GmbH, που κατέχουν το 49% της Red Bull μετά το θάνατο του ιδρυτή της Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτζ, και εκπροσωπούνται στην ομάδα από τον Χέλμουτ Μάρκο, προφανώς ενοχλήθηκαν από τις παρασκηνιακές κινήσεις του Χόρνερ και έτσι ξέσπασε η πολιτική αυτή θύελλα που θέλει τη μισή Red Bull να επιθυμεί την παραμονή και την άλλη μισή την αποπομπή του Χόρνερ από την διεύθυνση της RBR.

Τι θα συμβεί αν φύγει ο Χόρνερ από τη Red Bull; Πιθανότατα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η φετινή RB20 θα παραμείνει, με κεκτημένη ταχύτητα, ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό χάρη στο πρόγραμμα εξέλιξής της που έχει ήδη θεσπιστεί και θα ακολουθήσει ο τεχνικός διευθυντής Πιέρ Βασέ, με αναλλοίωτη την τεχνική ομάδα.

Ίσως, δε, θα μείνει κυρίαρχη και η Red Bull RB21 του 2025, καθώς οι κανονισμοί θα παραμείνουν εντελώς αναλλοίωτοι και η ομάδα του Μίλτον Κινς θα μπορεί έτσι να εξελίξει περαιτέρω το σχέδιο της RB20. Όμως, το τελευταίο δεν είναι δεδομένο, αν η πιθανή αποχώρηση του Χόρνερ φέρει αναστάτωση στην ομάδα, προβλήματα στις τεχνικές κατευθύνσεις, και πόσω μάλλον την αποχώρηση κορυφαίων τεχνικών στελεχών.

Red Bull Content Pool
Ο Κρίστιαν Χόρνερ καταφτάνει μαζί με τον Άντριαν Νιούι στην πίστα του Μπαχρέιν για το πρώτο GP του 2024 RED BULL CONTENT POOL

Αν ισχύει ότι ο κορυφαίος σχεδιαστής της F1, Άντριαν Νιούι, έχει όρο στο συμβόλαιό του με τη Red Bull που του επιτρέπει να φύγει σε περίπτωση αποχώρησης του Χόρνερ, κάτι τέτοιο θα είναι το σημαντικότερο πλήγμα για την ομάδα. Το ίδιο κι αν φύγουν κι άλλα στελέχη, διαβλέποντας την αυτοκαταστροφή της ομάδας, όπως ο Πιέρ Βασέ που φέρεται να έχει δεχθεί την προσέγγιση της Ferrari.

Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί μια τόσο ακραία αποχώρηση, η πιθανή αποπομπή του Χόρνερ θα είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας αποσταθεροποίησης. Πρέπει να θυμίζουμε ότι μια ομάδα της Formula 1, ειδικά στο ύψιστο επίπεδο, είναι ένας πολύ εύθραυστος οργανισμός, με απόλυτα ξεκάθαρη δομή και ρόλους και με πολύ λεπτές ισορροπίες.

Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 στο GP Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL

Ακόμα και για μια ομάδα που λειτουργεί στην εντέλεια, όπως η Red Bull Racing, αν ξαφνικά μείνει άδειο το πηδάλιό της σταδιακά θα χάσει την κεκτημένη ταχύτητά της στην παραγωγή των κορυφαίων μονοθεσίων που χρειάζεται ένας κορυφαίος οδηγός για να κερδίζει. Πέραν, φυσικά, του γεγονότος ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη και την πίστη των ίδιων των εργαζόμενών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο έργο που παράγουν και στην εργασιακή τους ψυχολογία.

Ο Χόρνερ, εξάλλου, δεν είναι ένας απλός διευθυντής μιας απλής ομάδας. Είναι συνυφασμένος με τη Red Bull Racing, καθώς ο ίδιος την οικοδόμησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έναν κορυφαίου επιπέδου οργανισμό από τα ψήγματα και τα συντρίμμια της Jaguar Racing, δηλαδή της Stewart GP.

Red Bull Content Pool
Οι Κρίστιαν Χόρνερ και Μαξ Φερστάπεν στο γκαράζ της Red Bull Racing στο Μπαχρέιν RED BULL CONTENT POOL

Σήμερα ο Κρίστιαν Χόρνερ, από το εργοστάσιο των 200 ανθρώπων που παρέλαβε τότε, διοικεί έναν οργανισμό δύο χιλιάδων εργαζομένων, στον οποίο προστέθηκε πρόπερσι η νεοσύστατη Red Bull Powertrains για την κατασκευή των πρώτων κινητήρων της Red Bull στην ιστορία της στη F1, το 2026. Την ίδια στιγμή, παραμένει η ηγετική προσωπικότητα της ομάδας των τοίχο των πιτς.

Ο Ντίτριχ Μάτεσιτζ είχε δώσει την ομάδα εν λευκώ στον Χόρνερ, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Ο Βρετανός έστησε μια ομάδα χωρίς την πολυπλοκότητα των διαδρόμων της Ferrari, χωρίς την ανάγκη εγκρίσεων από ένα ΔΣ κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας, χωρίς γραφειοκρατία, ευέλικτη, σβέλτη και αποδοτική. Και αυτό ταίριαξε απόλυτα σε ό,τι έψαχνε ο Άντριαν Νιούι για την καθημερινή του απασχόληση.

Όταν απεβίωσε ο Μάτεσιτζ, τον Οκτώβριο του 2022, άρχισαν οι πρώτες αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση ή μη του τρόπου λειτουργίας της Red Bull Racing, και ίσως και των προσώπων της.Όμως, η επιτυχία στην πίστα δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι όλα συνέχιζαν να δουλεύουν με αρτιότητα, υπό τον Κρίστιαν Χόρνερ.

Red Bull Content Pool
Ο Κρίστιαν Χόρνερ φτάνει με τη σύζυγό του, Τζέρι Χάλιγουελ, στην πίστα του Σακίρ για το GP του Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL

Μέχρι που ο ίδιος ο Χόρνερ, αν ισχύουν τα περί κινήσεών του να αποκτήσει μερίδιο της ομάδας, διατάραξε την ισορροπία. Σε περίπτωση αποπομπής του, η Red Bull GmbH της Αυστρίας θα χρειαστεί να βρει έναν διοικητή με εμπειρία στο management, αλλά με αγωνιστικό υπόβαθρο για τη θέση του. Όπως έχει η Mercedes F1 τον Τότο Βολφ και η Ferrari τον Φρεντ Βασέρ.

Όμως, πλέον μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο ότι η αγωνιστική ομάδα της Red Bull Racing θα μπορεί να δρα αυτόνομα, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως μέχρι σήμερα, από τη μεγάλη και πολυεθνική εταιρεία της Red Bull. Κι αυτό, όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη η Ferrari, είναι μια βέβαιη συνταγή για την αποτυχία.

Η Red Bull θα μετασχηματιστεί σε ένα γραφειοκρατικό πολυεθνικό τέρας, σε ένα μόρφωμα που είχαν αποτυχημένες ομάδες του παρελθόντος παρά το τεράστιο πορτοφόλι τους, και οι πρώτου επιπέδου τεχνικοί, σχεδιαστές, μηχανικοί, μηχανολόγοι της ομάδας είναι πολύ πιθανό πως θα σκεφτούν ότι άλλα λιβάδια θα καρποφορήσουν περισσότερο σε σχέση με του Μίλτον Κινς.

Μια τέτοια κρίση είναι αναμφίβολα ικανή να φέρει σοβαρές αμφιβολίες ακόμα και στην κορυφαία τεχνική ομάδα της Red Bull, και σκέψεις για τις σειρήνες που αναμφίβολα θα έχουν από τις άλλες ομάδες που παραμονεύουν.

Η πόρτα εξόδου του Φερστάπεν

Κι ίσως φέρει αμφιβολίες ακόμα και στον ίδιο τον Μαξ Φερστάπεν. Θα είναι, για τον Ολλανδό, το Μίλτον Κινς το μέρος στο οποίο πρέπει να βρίσκεται για να συνεχίσει να κερδίζει και από το 2026 και μετά, αν διαταραχθεί τόσο βαθιά η ισορροπία και διασπαστεί ανεξέλεγκτα η κορυφαία της τεχνική ομάδα;

Στο πλαίσιο του GP του Μπαχρέιν κυκλοφόρησε ένα Video που απεικόνιζε τον Χόρνερ σε τεταμένη συζήτηση με τον Γιος Φερστάπεν, πατέρα του πρωταθλητή Μαξ της Red Bull, και λίγες ώρες μετά ο πρεσβύτερος Φερστάπεν δήλωσε πως “αν μείνει ο Χόρνερ η Red Bull θα διαλυθεί”.

Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν στο κόκπιτ της Red Bull RB20 στο GP Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL

Αν μη τι άλλο, τα λόγια αυτά του Γιος Φερστάπεν αποκάλυψαν τη ρήξη της πλευράς του Ολλανδού τρις παγκόσμιου πρωταθλητή με τον Κρίστιαν Χόρνερ, σπάζοντας -ίσως οριστικά- μια άρτια συνεργασία που εξακολουθεί εδώ και ενάμισι χρόνο να παραμένει απόλυτη κυρίαρχος στη F1.

Πώς μπορεί, όμως, να αποχωρήσει ο Φερστάπεν ακόμα και στο τέλος του 2024, δεδομένου ότι έχει συμβόλαιο με τη Red Bull μέχρι το τέλος του 2028; Πριν λίγες ώρες βγήκε στο φως ότι στο συμβόλαιο του Ολλανδού περιλαμβάνεται ένας όρος που τον απελευθερώνει -αν το θελήσει- σε περίπτωση αποχώρησης του Χέλμουτ Μάρκο από την ομάδα.

Ο Μάρκο είναι ο σύνδεσμος των Αυστριακών στο Μίλτον Κινς, ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης της οικογένειας Μάτεσιτζ, συνεπώς αν είναι ο Χόρνερ αυτός που θα βγει νικητής από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, είναι πολύ πιθανόν να είναι ο Μάρκο εκείνος που θα φύγει από το Μίλτον Κινς.

Red Bull Content Pool
Οι Μαξ Φερστάπεν και Κρίστιαν Χόρνερ πανηγυρίζουν με την ομάδα της Red Bull Racing τη νίκη τους στο GP Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL

Βεβαίως, ας είμαστε προσεκτικοί με αυτό, παρότι ο Τότο Βολφ παραμονεύει για την ευκαιρία, αναζητώντας τον αντικαταστάτη του Λιούις Χάμιλτον στη Mercedes F1 για το 2025. Ίσως οι συναντήσεις του Τότο Βολφ με τον Γιος Φερστάπεν στο πλαίσιο του GP του Μπαχρέιν να μην ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μέσο άσκησης πίεσης, ακόμα και του Γιος Φερστάπεν, προς τη Red Bull GmbH να διώξει τον Χόρνερ ή να κινδυνεύσει να χάσει τον Μαξ.

Εξάλλου, ποτέ ο Φερστάπεν δεν είχε με τη Red Bull την βαθιά σχέση αλληλοεκτίμησης που είχαν ο Σουμάχερ με τη Ferrari ή ο Χάμιλτον με τη Mercedes, στα χρόνια της κυριαρχίας τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Και τώρα η σχέση Χόρνερ-Φερστάπεν διαλύθηκε. Πιστεύει ο Φερστάπεν ότι μπορεί η RBR χωρίς τον Χόρνερ να παραμείνει κυρίαρχη χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της, έστω και για τα πρώτα χρόνια;

Με την ενδεχόμενη φυγή του Φερστάπεν, ακόμα κι αν η τεχνική ομάδα παρέμενε άθικτη, ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον φαινομενικό Ολλανδό, τουλάχιστον τόσο άμεσα και τόσο αποτελεσματικά;

Κι αν συνεχίσουν και οι δύο, Χόρνερ και Φερστάπεν, που μοιάζει δύσκολο βάσει της βαθιάς τους ρήξης, πώς θα μπορούσαν να βρουν ξανά μια αρμονική εργασιακή σχέση για να μην σπάσει η αρτιότητα της λειτουργίας τους που συνθλίβει προς το παρόν τον ανταγωνισμό; Ίσως αυτό να επιχειρήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στο Ντουμπάι του Χόρνερ με τον μάνατζερ του Φερστάπεν, Ρέιμοντ Βερμιούλεν.

Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απάντηση, προς το παρόν, για τα παραπάνω. Το “διαστημόπλοιο” RB20 μοιάζει ικανό να συνεχίζει να κερδίζει φέτος, ίσως και η μετεξέλιξή του για του χρόνου, όπως τίποτα πλέον δεν δείχνει ικανό να σταματήσει τη διάλυση και αυτής της “αυτοκρατορίας” της Formula 1 στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: SPORT24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπατής: «Αξίζαμε την 6η θέση, ο Γκάουντλοκ μάς… παρασέρνει όλους με την αύρα του»

Ανδρεόπουλος: «Να γυρίσουμε τη σειρά»

National League 2: Αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής της 21ης αγωνιστικής (5ος Όμιλος)