playsports.gr
ΜΠΑΣΚΕΤΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεσποτάκης: «Δεν πάμε στα play-offs για να κάνουμε… βόλτα»

Κοινοποίηση

Ο προπονητής του Πρωτέα Βούλας, Μάριος Δεσποτάκης, έκανε τη δική του παρέμβαση στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio με τον Μαρίνο Πρίντεζη. Μεταξύ άλλων, είπε:

Για το 1ο παιχνίδι των play-offs με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (07/04): «Πρέπει να δουλέψουμε, να ετοιμαστούμε. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα και πρέπει να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον αγώνα. Ο πρώτος στόχος ήταν να καταφέρουμε να πλασαριστούμε σε αυτές τις θέσεις και το καταφέραμε. Εμείς δε σταματάμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε όλη τη χρονιά. Θα πάμε όσο πιο δυνατά μπορούμε στα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Πιστεύουμε πάρα πολύ στα κορίτσια, γιατί έχουν κουραστεί όλη τη χρονιά. Από ‘κει και πέρα, μπάσκετ είναι, θα τα παίξουμε όλα τα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, αλλά εμείς δε θα πάμε με την προϋπόθεση να κάνουμε… βόλτα στα ματς αυτά».

Για το τι άλλαξαν και έκαναν τόσο καλό 2ο γύρο: «Φτιάξαμε απ’ την αρχή το πλάνο μας έτσι όπως εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να γίνει και μείναμε πιστοί σε αυτό. Είπαμε και στα κορίτσια ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι να βγάλουμε στο γήπεδο αυτό που θέλαμε. Μπορεί να μιλάω εγώ σαν head coach, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι από πίσω που έχουν δουλέψει πολύ σκληρά όλο αυτό το διάστημα. Καταρχάς, θέλω να αναφερθώ στον συνεργάτη μου, τον Σταμάτη Τσαντέ, ένα νέο παιδί που είναι ανερχόμενος και εκπληκτικός στη δουλειά του. Ήταν πολύ χρήσιμος στην “αλυσίδα” που είχαμε φέτος σαν ομάδα και του αξίζουν συγχαρητήρια. Επίσης, και ο γυμναστής μας που σε κάθε προπόνηση συναποφασίζαμε για το πώς θα λειτουργήσουμε και όλο αυτό πήγε άψογα. Τέλος, συγχαρητήρια και στους φυσικοθεραπευτές της ομάδας μας, γιατί κι αυτοί λειτούργησαν για το καλό της ομάδας. Γενικά έχουμε ένα άψογο staff και λειτουργήσαμε πολύ αρμονικά».

Για τις Ελληνίδες παίκτριες: «Απ’ την αρχή της σεζόν, όπως έκανε πάντα ο Πρωτέας, είχαμε αποφασίσει να βασιστούμε και να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις Ελληνίδες παίκτριές μας. Και τα νούμερα να δούμε στη δική μας ομάδα, δεν ήταν αναντικατάστατες οι ξένες παίκτριες, που ήταν πολύ καλές. Απλά είχαμε φροντίσει απ’ την αρχή οι Ελληνίδες μας να έχουν σημαντικό ρόλο μες στην ομάδα, έτσι ώστε να βγάλουν το περίσσιο ταλέντο τους στο παρκέ. Αυτό δε γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται δουλειά και υπομονή, όμως το πλάνο που είχαμε βγήκε όπως το θέλαμε. Η ομάδα βρέθηκε στην καλύτερή της κατάσταση εκεί που έπρεπε να διεκδικήσει και πράγματα αγωνιστικά, με αποτέλεσμα απ’ την 8η θέση να τερματίσουμε στην 4η θέση και στα play-offs».

Για τον Πρωτέα Βούλας: «Ο Πρωτέας είναι μια πολύ σπουδαία ομάδα και αυτό γιατί οι άνθρωποί του έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την επαγγελματική οργάνωση και λειτουργία με τον ρομαντισμό και την οικογενειακή “ζεστασιά”. Αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο και ένας συνδυασμός που δε συναντάς εύκολα στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, η ομάδα έχει καλή νοοτροπία, αγωνιστικά τα κορίτσια έκαναν τεράστια προσπάθεια, δούλεψαν ασταμάτητα όλη της σεζόν. Ακόμα και 25 Δεκεμβρίου είχαμε προπόνηση και ήταν όλα τα κορίτσια στο γήπεδο χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανένα. Είναι όλες πάρα πολύ καλοί χαρακτήρες, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα νοοτροπίας ή συμπεριφοράς όλη τη χρονιά».

Για την Α1 Γυναικών: «Η Α1 Γυναικών είναι ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που είναι ένα επίπεδο πιο πάνω και οι υπόλοιπες ομάδες είναι καλές. Φάνηκε και απ’ τα παιχνίδια, υπήρχαν αμφίρροποι αγώνες, αποτελέσματα εκτός προγράμματος. Απ’ την 3η μέχρι και την 11η θέση, γιατί τα Χανιά αποχώρησαν, υπήρχε ενδιαφέρον. Έγιναν πολύ ωραία παιχνίδια και ενδιαφέροντα ακόμη και σε προπονητικό επίπεδο. Είδαμε καινούργια πράγματα, καινούργιες ιδέες, εμένα μού άρεσε αυτό που έβλεπα. Είδα όμορφα πράγματα προπονητικά».

Για το πόσο βοηθάει τις Ελληνίδες παίκτριες η παρουσία ξένων: «Έχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτό. Οι ξένες παίκτριες, ειδικά όταν έχουν σωστή νοοτροπία και είναι εργατικές, βοηθούν στο να εξελιχθούν και οι Ελληνίδες παίκτριες, οι οποίες έχουν πολύ ταλέντο και ποιότητα. Απλά πρέπει να τους δίνεται χώρος για να το βελτιώνουν και να το βλέπουμε και στο παρκέ. Φέτος είχαμε την τύχη στον Πρωτέα να έχουμε 3 κορίτσια τα οποία ήταν εκπληκτικοί χαρακτήρες, δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους ποτέ για πράγματα εκτός μπάσκετ. Ήταν σαν να ήταν… Ελληνίδες».

Για το αν υπάρχουν παίκτριες που μπορούν να στελεχώσουν την Εθνική Γυναικών στο μέλλον: «Αρχικά, είμαι σίγουρος πως η Εθνική Γυναικών θα τα πάει πάρα πολύ καλά στο Ευρωμπάσκετ του 2025, αρκεί να είναι υγιής. Όσον αφορά αυτό που έρχεται, η δεξαμενή είναι μικρή. Θα πρέπει να μεγαλώσει και θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και μια διαδικασία πιο καλή. Έχει αρχίσει να γίνεται αυτό τα τελευταία χρόνια. Θέλω να αριστεύω πως θα προσπαθήσουμε όλοι μας να μεγαλώσουμε αυτήν τη δεξαμενή, να έρθουν στο μπάσκετ περισσότερα κορίτσια, γιατί αυτά που βρίσκονται ήδη στο άθλημα το αγαπούν και προσπαθούν πραγματικά φιλότιμα. Δεν είμαι απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά».

Για τη Στέλλα Καλτσίδου, την οποία είχε παλιά παίκτρια παλιά στις Εσπερίδες: «Όταν την είχα παίκτρια εγώ ήταν πολύ μικρή, ήταν σχεδόν πριν 20 χρόνια όλο αυτό. Ως αθλήτρια, ήταν μια κοπέλα που “μαχόταν” πολύ, πάλευε σκληρά. Δεν έχανε προπόνηση, δεν “έκλεβε” λεπτό στην προπόνηση. Έδειχνε ένα παιδί με φιλοδοξία και πολύ σωστή νοοτροπία. Για ‘μένα, η νοοτροπία είναι πολύ σημαντικό πράγμα, ίσως περισσότερο κι απ’ το ταλέντο ενός αθλητή ή αθλήτριας. Η Στέλλα είχε τα προσόντα, αλλά είχε και σωστή νοοτροπία. Γι’ αυτό και έφτασε ψηλά ως παίκτρια και προχωράει πολύ καλά και ως προπονήτρια».

Για την προσωπικότητα της Στέλλας Καλτσίδου: «Η Στέλα ήταν leader, ακόμα και στην κακή της μέρα έβρισκε τρόπους να βοηθήσει την ομάδα να φτάσει στον στόχο της. Εγώ ήμουν 2 χρόνια τότε στις Εσπερίδες, αλλά τη δεύτερη χρονιά που πήραμε και το νταμπλ είχαμε φτιάξει μια ομάδα με πολύ νεαρές παίκτριες, τη Λύμουρα, τη Χατζηνικολάου, την Καλτσίδου, τη Σταχτιάρη, τη Γκιουλέκα. Ήταν όλες με σωστή νοοτροπία και φιλοδοξία. Η Στέλλα ξεχώριζε γιατί ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά ξεχώρισαν και οι υπόλοιπες παίκτριες. Ταυτόχρονα ήταν και πολύ καλά κορίτσια. Πιστεύω προσωπικά πως η Στέλλα θα εξαντλήσει τη σειρά με τη Μπεσίκτας και τη διεκδίκηση του τίτλου. Παίζει καλό μπάσκετ, στοχευμένο, έξυπνο και νομίζω θα περιθώρια που έχει για να πάρει τον τίτλο. Της αξίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αριθμοί: Απόλλων Carna – ΑΕΚ Betsson

ΠΑΟΚ: Ο Μπάμπα πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Τέλος από την Μεγαρίδα ο Στιούαρτ