O Βανγκ Τσουτσίν είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Κατά την 9η και τελευταία μέρα της κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης στην Ντόχα (25/05), διατήρησε για την Κίνα τα πρωτεία 20 ετών και παράλληλα έγινε ο 13ος από τη χώρα, που φτάνει στο χρυσό μετάλλιο στο σημαντικότερο αγώνισμα. Στον τελικό κατέβαλλε με 4-1 σετ τον επίσης καταπληκτικό Χούγκο Καλντεράνο, που με το πρωτόγνωρο ασημένιο μετάλλιο έγραψε ιστορία για τη Βραζιλία και γενικά την αμερικανική ήπειρο.
Ιστορική διάσταση είχε και η πρωτιά των Σανσούκε Τογκάμι/Χιρότο Σινοζούκα στο διπλό ανδρών. Με αυτή η Ιαπωνία τέλειωσε ξηρασία 64 ετών στο αγώνισμα. Στο απλό γυναικών η Κινέζα Σαν Γινγκσά κράτησε τα σκήπτρα ύστερα από συγκλονιστικό τελικό με τη συμπατριώτισσά της Γουάνγκ Μανγιού. Στο διπλό γυναικών η Κίνα δεν είχε πρόβλημα στον τελικό να συνεχίσει με τις Γουάνγκ Μανγιού/Μαν Κουάι την τεράστια παράδοση των τροπαίων. Η Κίνα πήρε στο Κατάρ τα τέσσερα από τα πέντε χρυσά μετάλλια και οι Βανγκ και Σαν είχαν από δύο, αφού χτες προηγήθηκε η επικράτησή τους στο διπλό μικτό. Πριν δούμε επιγραμματικά τι έγινε στους τέσσερις τελικούς της Κυριακής σημειώνουμε ξανά το πολύ ευχάριστο γεγονός για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση ότι στο World TT Championships Finals του ορίου συμμετοχών εκπροσωπήθηκε από δύο αθλητές, τον Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό και τον Κωνσταντίνο Αγγελάκη στο διπλό (με καθοδηγητή τον ομοσπονδιακό προπονητή τον Κώστα Βατσακλή). Ήρθε δε, και η επιτυχία του Αγγελάκη να μπει στις θέσεις 9-16 του διπλού με τον Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ.
Επίσης, στην Ντόχα είναι από σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΟΕπΑ Παναγιώτης Τζόβολος για να παραβρεθεί την Τρίτη στη γενική συνέλευση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που έχει ως βασικό θέμα τις εκλογές. Τελικά δεν μπόρεσε να είναι μαζί του ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ και εκπρόσωπός της επί χρόνια στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Μανώλης Κολυμπάδης, ο οποίος δεν έχει αναρρώσει πλήρως από ατύχημα στο αριστερό του χέρι (κάταγμα), έβγαλε μόλις χτες τον γύψο και ήταν αδύνατο να ταξιδέψει. Ο επικεφαλής της διοίκησης συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην Παγκύπρια ομοσπονδία Ανδρέα Γεωργίου και τον Έλληνα ομοσπονδιακό προπονητή στο Κατάρ Ντανιέλ Τσιόκα. Αύριο Δευτέρα το πρωί γίνεται από την ITTF η παρουσίαση των προγραμμάτων και των υποψηφίων.
Στο απλό ανδρών το ζευγάρι του τελικού κέντριζε, έτσι κι αλλιώς, το ενδιαφέρον, αφού πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε εκεί Νοτιοαμερικανός αθλητής (3ο φαβορί ο Καλντεράνο) κι επιπλέον… απειλούσε ανοιχτά τον Βανγκ Τσουτσίν (Νο 2), τον οποίο είχε ήδη νικήσει δύο φορές στο κοντινό παρελθόν. Αν ο Καλντεράνο έπαιρνε το προβάδισμα στο 10-7 ίσως γινόταν άλλο ματς, πάντως όταν ο Κινέζος έκανε την ανατροπή και πήρε το 1ο σετ απέκτησε και ψυχολογικό αβαντάζ και τον έλεγχο (12-10, 11-3, 4-11, 11-2, 11-7).
Ο Βανγκ έγινε και ο πρώτος αριστερόχειρας στα τελευταία 30 χρόνια με παγκόσμιο τίτλο στο απλό – από το 1993, που είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκασιέν. Επίσης, μετά τη χτεσινή νίκη επί του Μέρεγκορντ, από τον οποίο είχε χάσει στο Ολυμπιακό τουρνουά, πήρε ρεβάνς και από τον Βραζιλιάνο, από τον οποίο είχε ηττηθεί τον περασμένο μήνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Κινέζος Λιανγκ Τζικούν και ο Σουηδός Τρουλς Μέρεγκορντ, τον οποίο θαυμάσαμε φέτος και στην ελληνική Α1 με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ 1,5 ΩΡΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στον τελικό του απλού γυναικών βρέθηκαν τα δύο πρώτα φαβορί, η Σαν και η Γουάνγκ και χάρισαν σασπένς και θέαμα. Κοντά στη μιάμιση ώρα κράτησε το μεγάλο ματς, όπου η Σαν άντεξε στην εντυπωσιακή προσπάθεια της συμπατριώτισσάς της για ανατροπή, επικράτησε με 4-3 και της πήρε και τη ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του 2021 στο Χιούστον.
Η Σαν είχε 3-2 σετ και 10-6 στους πόντους, η Γουάνγκ μείωσε σε 10-9 και στο επόμενο ράλι έκανε άπιαστο «σόρι» (η μπάλα πλάγια στην κόχη του τραπεζιού) με λόμπα, στην οποία δεν κοιτούσε και οι υποστηρικτές της Σαν βιάστηκαν να πανηγυρίσουν το τέλος του αγώνα! Επιπλέον, πέτυχε το 3-3 στην παράταση και στο 7ο σετ απέκτησε προβάδισμα 3-0! Η δις «ασημένια» Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος όμως, έκανε το δικό της σερί κι έφτασε στον διαδοχικό τίτλο (11-6, 12-10, 8-11, 5-11, 12-10, 11-13, 11-7). Στην 3η θέση έφτασαν η Κινέζα Τσεν Σιντόνγκ και η Γιαπωνέζα Μίμα Ίτο. Να σημειωθεί ότι η Κίνα συμπλήρωσε 30 χρόνια κυριαρχίας στο αγώνισμα.
Στον τελικό του διπλού ανδρών το σκηνικό είχε Ασία, αλλά όχι Κίνα. Επίσης ισορροπημένο ματς έδωσαν οι Χιρότο Σινοζούκα/Σανσούκε Τογκάμι με τους Λιν Γιουν Τζου/Κάο Τσενγκ Τζούι από την κινεζική Ταϊπέι (ο τελευταίος θυμίζουμε απέκλεισε πολύ δύσκολα τον Γκιώνη στον 2ο γύρο του απλού). Οι Ιάπωνες βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 και 2-1 σετ, αλλά γύρισαν την κατάσταση κι έγραψαν «χρυσή» σελίδα για τη χώρα τους (6-11, 11-5, 7-11, 11-6, 11-6). Από το μακρινό 1961 στο Πεκίνο είχε να πάρει πρωτιά στο αγώνισμα η Ιαπωνία, τότε με τους Κοζί Κιμούρα/Νομπούβα Χοσίνο! Τα δύο ζευγάρια της Γαλλίας στο αγώνισμα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Τα αδέρφια Φέλιξ και Αλέξις Λεμπρέν και οι Εστέμπαν Ντορ/Φλοριάν Μπουρασό.
Στο διπλό γυναικών η κυριαρχία της Κίνας έχει γίνει παροιμιώδης πια. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης του 2022 Μπερναντέτ Σοκς/Σοφία Πολκάνοβα (Ρουμανία/Αυστρία), αφού έφεραν ζευγάρι από τη γηραιά ήπειρο στον τελικό μετά από 56 χρόνια, ήθελαν πολύ την απόλυτη υπέρβαση, αλλά δεν μπορούσαν. Οι Γουάνγκ Μανγιού/Μαν Κουάι ήταν ανώτερες και επιβλήθηκαν με 3-0 σετ (11-6, 11-6, 11-5). Η Κίνα πανηγυρίζει σταθερά εδώ και 36 χρόνια το χρυσό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα! Το χάλκινο μετάλλιο φόρεσαν στο στήθος τους οι Γιαπωνέζες Μίγιου Κιχάρα/Μίβα Χαριμότο και οι Κορεάτισσες Σιν Γιουμπίν/Ρίου Χάνα.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΤΟΜΑΣ ΜΠΑΧ
Στην Ντόχα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και παρακολούθησε τους αγώνες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Απηύθυνε κεντρική ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής κι εκεί η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Πέτρα Σέρλινγκ τον επαίνεσε για την ουσιαστική συμβολή του στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. «Στάθηκε συγκεκριμένα στην προσθήκη δύο Ολυμπιακών αγωνισμάτων – μικτό διπλό στο Τόκιο 2020 και το επερχόμενο μικτό ομαδικό αγώνισμα στο Λος Άντζελες 2028 – καθώς και την ακλόνητη δέσμευσή του στις βασικές αξίες της Ολυμπιακής Ατζέντας, όπως η ισότητα των φύλων, η διαφορετικότητα, η ένταξη, η βιωσιμότητα και η ψηφιοποίηση». Ο Μπαχ παρέλαβε τιμητική πλακέτα από την πρόεδρο της ITTF και τον αναπληρωτή πρόεδρο Λιου Γκουολιάνγκ σε μία ειδική τελετή αναγνώρισης που πραγματοποιήθηκε, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της ITTF, στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Η ITTF από την άλλη πλευρά έλαβε από τη ΔΟΕ το περίφημο «Unity Trophy» «σε αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων και των πρόσφατων καινοτομιών της ομοσπονδίας στο Ολυμπιακό Κίνημα. Ο πρόεδρος Μπαχ απένειμε το βραβείο κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της ITTF. Η τελετή σηματοδότησε ένα ιστορικό ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης».