Facebook
Το κοιτάζεις και δεν μπορείς να το πιστέψεις: 197-116! Είναι δυνατόν να σημειώθηκε τέτοιο σκορ σε επίσημο αγώνα, που δεν ήταν καν All Star Game και έγινε σε παιχνίδι διάρκειας 40 λεπτών (κι όχι 48, όπως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού); Κι όμως, έγινε. Στις 20 Απριλίου 2019, για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος της τότε Α2 (και νυν Elite League Ερρίκος Ντυνάν) σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ που έχει καταγραφεί ποτέ σε επίσημο αγώνα μεταξύ ανδρικών ομάδων στην Ελλάδα: Ο Ιωνικός Νίκαιας επικράτησε του Εθνικού με αυτό το ασύλληπτο, εξωπραγματικό σκορ.
Τα ρεκόρ που έγιναν σ’ εκείνο το παιχνίδι εκτός από τους πόντους (οι 61 πόντοι του Βαγγέλη Καράμπουλα, το triple double του Φώτη Βασιλόπουλου με 22 πόντους, 10 ριμπάουντ, 23 ασίστ κτλ.) είχαν αναφερθεί και τότε. Ποια είναι η ιστορία, όμως, που συνοδεύει αυτό το ματς;
Το πρώτο στοιχείο είναι και το πιο εντυπωσιακό: Για να καταγραφούν επισήμως όλα τα δεδομένα του ματς χρειάστηκαν… δύο φύλλα αγώνα! Είναι το μοναδικό τέτοιο παιχνίδι που χρειάστηκε… επέκταση σε δεύτερο φύλλο. Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το πρώτο από τα δύο, μαζί με τη σημείωση των διαιτητών.

Ο Βαγγέλης Καράμπουλας, πρωταγωνιστής του αγώνα με το απόλυτο ρεκόρ πόντων σε αγώνα Α2/Elite League Ερρίκος Ντυνάν από τότε (61 πόντοι), θυμάται: «Η ιστορία ξεκινάει από τη σεζόν 2016-17, όταν πολλοί από τους παίκτες που κάναμε το ρεκόρ με τον Ιωνικό αγωνιζόμασταν στον Φάρο Κερατσινίου. Τότε είχαμε κάνει ένα απίστευτο επιθετικά παιχνίδι απέναντι στο Παγκράτι και επικρατήσαμε 164-103. Όταν βρεθήκαμε και πάλι, η παρέα του Φάρου, στον Ιωνικό, είχαμε συζητήσει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτό το ρεκόρ».
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί οι 164 δεν συνιστούσαν ρεκόρ ούτε καν για την κατηγορία. «Γνωρίζαμε ότι το ρεκόρ του Ιωνικού ήταν 172 πόντοι, το’ χε πετύχει τη σεζόν 2009-2010 με την Χαλκίδα (σ.σ. 172-45 είχε λήξει εκείνο το ματς). Οπότε υπήρχε ένα παραπάνω κίνητρο για μας, να επιδιώξουμε ένα ρεκόρ πόντων που θα’ μενε στην ιστορία για τον Ιωνικό, που είχε και το προηγούμενο. Ο κόουτς Νίκος Βετούλας είχε συμφωνήσει να το προσπαθήσουμε, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εν τω μεταξύ καθαρίσει την πρώτη θέση και την άνοδο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, από κοινού να κάνουμε την προσπάθεια στο ματς με τον ουραγό Εθνικό».
Ποια προετοιμασία έγινε; «Στην ουσία παίζαμε έτσι άμυνα ώστε να… σπρώχνουμε τους αντιπάλους να κάνουν γρήγορες επιθέσεις. Δεν μας ένοιαζε πόσους πόντους θα βάλουν αυτοί, όσο το να κάνουμε εμείς το επιθετικό ρεκόρ. Όταν βλέπαμε ότι δεν γινόταν γρήγορη επίθεση από την άλλη πλευρά, κάναμε γρήγορα φάουλ και στέλναμε τους αντιπάλους στις βολές (σ.σ. ο Εθνικός όντως σούταρε 48 βολές σ’ εκείνο το ματς). Θυμάμαι όλη την εβδομάδα κάναμε εντατική προπόνηση στα τρίποντα, γιατί γνωρίζαμε ότι για να κάνεις τέτοιο ρεκόρ πρέπει να έχεις μεγάλη ευστοχία». Τελικά ο Ιωνικός τελείωσε εκείνο το ματς με 26/61 προσπάθειες για τρίποντο και 51/67 δίποντα, ποσοστό 76,1%.
Υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση με τους αντιπάλους; «Καμία απολύτως. Βεβαίως μετά τα πρώτα λεπτά αντιλήφθηκαν κι αυτοί από τον τρόπο που παίζαμε τι συνέβαινε, αλλά όχι, δεν προσπάθησαν να μας διευκολύνουν στην προσπάθειά μας. Ούτε και να την καταστρέψουν. Δεν υπήρξε εκνευρισμός». Βεβαίως στο φύλλο αγώνα αναφέρεται ότι το δεύτερο ημίχρονο καθυστέρησε να ξεκινήσει επειδή ο Εθνικός (που ήταν ήδη πίσω με σκορ 102-57) δεν ήθελε να αγωνιστεί. Τελικά οι ίδιοι οι παίκτες του Εθνικού παρουσιάστηκαν στο γήπεδο και συνέχισαν το παιχνίδι.
Για την ιστορία, το ρεκόρ πόντων των 172 το «έσπασε» ο Θοδωρής Ασημακόπουλος με δίποντο 4:20 πριν τη λήξη του αγώνα (173-100 έγινε τότε το σκορ). Πρόλαβε, όμως, ο Ιωνικός να πετύχει κι άλλους 24 για να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τους 200. «Το τελευταίο καλάθι ήταν ένα τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς, που πήγε το σκορ στους 197. Έμεναν τέσσερα δευτερόλεπτα. Κάναμε φάουλ αμέσως για να έχουμε την τελευταία επίθεση, αλλά δεν υπήρχε πολύς χρόνος. Το τελευταίο τρίποντο το πήρε ο Σωτήρης Κατούφας και θυμάμαι όλο τον πάγκο να του φωνάζει «Βάλτο Κατούφα»! Δεν τα κατάφερε, αλλά και πάλι οι 197 πόντοι δεν είναι λίγοι».
Υπάρχει περίπτωση να καταρριφθεί ποτέ αυτό το ρεκόρ; «Νομίζω ότι με τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήσαμε στο παιχνίδι δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο. Δεν αρκεί μόνο η διάθεση και η ταχύτητα. Υπήρχε μια πίεση, να τα καταφέρουμε, αλλά δεν μπορούσες να σκεφτείς και πολλά κατά τη διάρκεια του ματς. Αυτό που κοιτάζαμε συνεχώς ήταν ο αριθμός των πόντων της ομάδας και ο χρόνος που απέμενε». Συνολικά ο Ιωνικός έκανε 128 σουτ εντός παιδιάς, μέσο όσο πάνω από τρία ανά αγωνιστικό λεπτό.
Προφανώς με την πίεση χρόνου που έβαλαν στους εαυτούς τους οι ίδιοι οι παίκτες του Ιωνικού τότε δεν έμενε χρόνος για να ασχοληθούν με την προσωπική τους στατιστική. «Φαντάσου ότι πέτυχα 61 πόντους με συμμετοχή κάτω από 30 λεπτά (σ.σ. 28:30 λέει το φύλλο στατιστικής). Η μόνη στιγμή που ασχολήθηκα ήταν σ’ ένα σημείο στο δεύτερο μέρος που καθόμουν στον πάγκο και με ρώτησε κάποιος από την ομάδα ποιο είναι το ρεκόρ πόντων μου. Του είπα ότι έχω βάλει 40 σ’ ένα ματς και μου λέει έχεις ήδη 36. Φώναξε, λοιπόν, στον κόουτς Βετούλα να με βάλει για να σπάσω το ρεκόρ. Του είπε μάλιστα χαρακτηριστικά να με βάλει για να πετύχω 5 πόντους. Ε, σ’ αυτά τα λεπτά πρόλαβα και πέτυχα 25. Δεν προλάβαινες να σκεφτείς. Συνέχεια τρέξιμο και σουτ».
Την ώρα που πετύχαινε αυτό το ρεκόρ, ο Βαγγέλης Καράμπουλας βάδιζε στα 38 του χρόνια και πετύχαινε την 9η άνοδό του (από τότε πέτυχε και δύο ακόμα). Προφανώς δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, αλλά βρισκόταν εκεί με το ίδιο πάθος, όπως και τότε που ξεκίνησε στον Σπόρτιγκ.
Την φετινή περίοδο ξεκίνησε στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν με τη φανέλα του Εσπέρου Λαμίας και στο τέλος Δεκεμβρίου «μετακόμισε» στον Ηλυσιακό. Για μία ακόμη άνοδο; «Η δίψα παραμένει ίδια. Και για το αγωνιστικό αποτέλεσμα, αλλά και για το μπάσκετ το ίδιο. Να φανταστείς, τις δύο τελευταίες ημέρες δεν είχα προπόνηση με τον Ηλυσιακό, αλλά τις πέρασα στο γυμναστήριο. Παρά το ότι έχει συνδεθεί το όνομά μου με τις ανόδους, δεν επιλέγω ομάδες που σώνει και καλά πάνε για άνοδο. Με ενδιαφέρει να είναι υγιές το περιβάλλον και καλές οι συνθήκες. Έτσι έρχονται οι άνοδοι. Μακάρι να τα καταφέρουμε και φέτος με τον Ηλυσιακό».