Στο ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών-γυναικών 2025, που είναι σε εξέλιξη από τις 14/04 και τελειώνει αύριο 20/04 στο Μακάο, η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) θέτει σε εφαρμογή μια εξελιγμένη έκδοση του συστήματος επανεξέτασης στο άθλημα (Table Tennis Review). Σύστημα, που υπάρχει καιρό, όμως δέχτηκε βελτιώσεις και πρώτη φορά με τη νέα του μορφή δοκιμάστηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μικτών Ομάδων στο Τσενγκντού της Κίνας.
Το TTR αφορά βασικά σε αμφιβολίες στα σερβίς και τα «σόρι» («τυχεροί πόντοι») με την παγκόσμια ομοσπονδία να υπογραμμίζει ότι ενισχύει τη δέσμευσή της για δικαιοσύνη, ακρίβεια και καινοτομία στη διαιτησία. Είναι ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά όλους τους φίλους του ολυμπιακού αθλήματος και υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο, που το κάνει πιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Η επαγγελματίας επιδιαιτήτρια στην επιτραπέζια αντισφαίριση Τίνα Κρόττα εργάζεται στο Μακάο ως υπεύθυνη του TTR. Η ΙTTF τής το ανέθεσε σαν project και η Θεσσαλονικιά αξιωματούχος παρακολουθεί στενά από τον Νοέμβριο όλα τα στάδια εξέλιξης, μαζί φυσικά με άλλα στελέχη της διεθνούς ομοσπονδίας και τη συνεργαζόμενη με την ITTF, εταιρεία.
Η Τίνα Κρόττα τόνισε προς την ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ότι αποδίδει το βελτιωμένο TTR, ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μακάο έγιναν πολλά αιτήματα επανεξέτασης στη φάση των γκρουπ και μειώθηκαν στα νοκ άουτ κι έδωσε όλες τις πληροφορίες για την εφαρμογή του συστήματος.
Αρχικά στάθηκε στα βασικά από το διάστημα της τελικής προετοιμασίας: Αφού έγιναν διάφορα μίτινγκ και τεστ στο διάρκειας μίας εβδομάδας Παγκόσμιο Κύπελλο Μικτών Ομάδων, το TTR εφαρμόστηκε μόνο σε ένα τραπέζι στην τελευταία μέρα. Μετά, η ITTF και η ίδια εταιρεία αποφάσισαν να συνεχίσουν την εφαρμογή σε δύο τραπέζια στο ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο κι επίσης σε δύο τραπέζια θα την προχωρήσουν τον επόμενο μήνα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του Κατάρ. Η κορυφαία διοργάνωση θα κυλήσει σε δύο αίθουσες, αλλά το σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο στην κεντρική, στη Lusail Sports Arena της Ντόχα. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο φετινό Smash των Ηνωμένων Πολιτειών και σε άλλα μεγάλα events.
Η μόνη διαφορά από το Τσενγκντού είναι ότι οι αθλητές ζητούν challenge αν έχουν αμφιβολία στο σερβίς, αν αποδειχτούν σωστοί παίρνουν τον πόντο, αν όχι τον χάνουν. Δύο επίσης, είναι τα challenge ανά ματς. Αν η επανεξέταση είναι επιτυχής ή αμφίβολη, διατηρείται το δικαίωμα. Σε περίπτωση αποτυχίας, χάνεται μία επανεξέταση.
Τα περισσότερα αιτήματα στο Μακάο γίνονται για το σερβίς, για το ενδεχόμενο οι αθλητές να μην πετούν κάθετα την μπάλα ή να την κρύβουν. Σε κάθε ένα από τα δυο τραπέζια (ένα για άνδρες, ένα για γυναίκες) τοποθετούνται γύρω-γύρω 16 κάμερες ώστε να καλύπτουν και τη λεπτομέρεια σε όλες τις φάσεις. Η Κρόττα έχει συζητήσεις και με τους ανθρώπους της τηλεοπτικής παραγωγής ώστε να φαίνονται οι φάσεις καλύτερα και προς το κοινό.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Εφαρμογή του συστήματος επανεξέτασης επιτραπέζιας αντισφαίρισης
Ένα σύστημα επανεξέτασης χρησιμοποιείται όταν ένας παίκτης υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης του διαιτητή σε μία σειρά γεγονότων.
Το σύστημα επανεξέτασης παρέχει άμεσα μια επανάληψη των περιστάσεων που οδηγούν σε μια απόφαση που υπόκειται σε επανεξέταση και υποστηρίζει με πρόσθετες πληροφορίες, σε έναν αριθμό από διάφορα σενάρια και περιπτώσεις, όπως:
1. Η μπάλα στην άκρη του τραπεζιού (Edge Ball)
2. Η μπάλα φιλέ και μέσα στο σερβίς (service net)
3. Ύψος πετάγματος μπάλας στο σερβίς (τουλάχιστον 16 cm)
4. Γωνία ρίψης μπάλας στο σερβίς (όχι περισσότερο από 30 μοίρες)
5. Απόκρυψη της μπάλας στο σερβίς
6. Πέταγμα του σερβίς κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού
7. Πέταγμα του σερβίς μέσα από την επιφάνεια του τραπεζιού
8. Πιθανή παρεμπόδιση
435K views · 1.6K reactions | Best interaction of Day 1 at the World Cup | 777tabletennis
1.1 Βασικές αρχές του συστήματος επανεξέτασης (TTR)
Ένας αξιωματούχος αγώνων ορίζεται υπεύθυνος για τη διαδικασία TTR ανά τραπέζι και μπορεί να βοηθήσει τους διαιτητές μόνο εάν ζητηθεί επανεξέταση από τους παίκτες ή τα ζευγάρια, που συμμετέχουν στον αγώνα. Άλλο πρόσωπο δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει TTR.
Ένας παίκτης/ζευγάρι μπορεί να αμφισβητήσει μια απόφαση σύμφωνα με τα ακόλουθα:
– Μέγιστο όριο δύο (2) επανεξετάσεων για κάθε αγώνα απλών/διπλών
Εάν η επανεξέταση είναι επιτυχής ή ατελέσφορη, οι παίκτες/ζευγάρια διατηρούν τον αριθμό των επανεξετάσεων, που παραμένουν διαθέσιμοι για τον αγώνα. Δύο δηλαδή. Σε περίπτωση αποτυχίας αφαιρείται μία (1) επανεξέταση.
– Η αρχική απόφαση που έλαβε ο διαιτητής δεν ανατρέπεται, εκτός εάν η TTR δείχνει σαφώς ότι η απόφαση είναι λανθασμένη.
– Η απόφαση του αξιωματούχου αγώνων της TTR είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί.
– Μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γραφείο/δωμάτιο TTR.
1.2 Διαδικασία TTR
1. Οι παίκτες ενημερώνονται πριν από την έναρξη της διοργάνωσης εάν η TTR είναι διαθέσιμη.
2. Ο διαιτητής λαμβάνει απόφαση για τη νομιμότητα του σερβίς ή το αποτέλεσμα του ράλι και απονέμει τον πόντο αναλόγως.
3. Ο παίκτης, εναντίον του οποίου κατακυρώθηκε ο πόντος ή ο οποίος υπέπεσε σε σφάλμα/προειδοποιήθηκε για παράνομο σέρβις μπορεί να ζητήσει TTR.
4. Το αίτημα για TTR πρέπει να υποβάλλεται αμέσως μετά την απόφαση του διαιτητή.
5. Ο παίκτης που έχει αμφιβολίες για τη νομιμότητα του σερβίς του αντιπάλου μπορεί επίσης να ζητήσει TTR εάν ο διαιτητής δεν έχει πάρει καμία απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, ο παίκτης πρέπει να σταματήσει αμέσως το ράλι και να μην κάνει καμία προσπάθεια να επιστρέψει την μπάλα.
Ο παίκτης πρέπει να διευκρινίσει ποιο μέρος του σερβίς αμφισβητεί. Εάν το σερβίς είναι νόμιμο, ο αμφισβητίας χάνει τον πόντο.
6. Ο διαιτητής ζητάει το TTR με ένα σήμα, υποδεικνύοντας ένα τετράγωνο με τα χέρια.
7. Το όνομα του αθλητή, που έκανε την ένσταση και το είδος της αμφισβήτησης αναφέρονται πάνω από την ενδοσυνεννόηση.
8. Το πλήρωμα του συστήματος TTR επαναλαμβάνει στην αίθουσα παρακολούθησης του TTR το εν λόγω ράλι. Το TTR Match Official δίνει εντολή στον χειριστή επανάληψης να ελέγξει την κάμερα του TTR χρησιμοποιώντας διαφορετικές γωνίες λήψης και διάφορες ταχύτητες επανάληψης και μόνο για τον λόγο της πρόκλησης.
9. Ο TTR Match Official επικυρώνει και λαμβάνει την τελική απόφαση επί του σημείου.
10. Το replay με την τελική απόφαση αποστέλλεται στην οθόνη TTR του διαιτητή, οθόνες του χώρου διεξαγωγής και στο σύστημα μετάδοσης HB.
11. Ο διαιτητής επιβεβαιώνει ή αλλάζει ανάλογα τον πόντο και ανακοινώνει τον εναπομένοντα αριθμό των επανεξετάσεων.
12. Εάν το βίντεο της επανεξέτασης δεν δείχνει ξεκάθαρα τι έχει συμβεί, τότε ο διαιτητής διατηρεί την αρχική απόφαση.
