playsports.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Βρούτση-Τσάμη για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα γήπεδα

Κοινοποίηση

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), με ανακοίνωσή του ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε χθες το μέλος του Σπύρος Τσάμης με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Ο αθλητικός δημοσιογράφος με κινητικά προβλήματα, Σπύρος Τσάμης, παρέδωσε επιστολή στον Γιάννη Βρούτση, με αίτημα για δημιουργία προσβάσιμου τμήματος εξέδρας σε όλα τα γήπεδα και όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις για θεατές με κινητικά προβλήματα, καθώς και αυτόνομη πρόσβαση από τον περιβάλλοντα χώρο έως το ίδιο τμήμα της εξέδρας.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΣΑΤ αναφέρει:

«O συνάδελφος και μέλος του ΠΣΑΤ, Σπύρος Τσάμης, ζήτησε συνάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, όπως έχει κάνει με όλους τους προκατόχους του από το 1999 έως σήμερα. Ο Γιάννης Βρούτσης δέχτηκε τον Σπύρο Τσάμη στο γραφείο του, χθες Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου και αφού συνομίλησαν, ο Σπύρος Τσάμης παρέδωσε στον υπουργό επιστολή με το αίτημά του για δημιουργία προσβάσιμου τμήματος εξέδρας σε όλα τα γήπεδα και όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις για θεατές με κινητικά προβλήματα, καθώς και αυτόνομη πρόσβαση από τον περιβάλλοντα χώρο έως το ίδιο τμήμα της εξέδρας.

O ΠΣΑΤ, ο οποίος έχει δώσει μεγάλο βάρος στα θέματα των συμπολιτών με κινητικά προβλήματα και της προσβασιμότητας στους αθλητικούς χώρους, στηρίζει το αίτημα και τις προσπάθειες του Σπύρου Τσάμη, ο οποίος δίνει εδώ και χρόνια μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ο ΠΣΑΤ παραθέτει την επιστολή που παρέδωσε ο Σπύρος Τσάμης στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση:

“ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Κύριο ΒΡΟΥΤΣΗ

ΑΠΟ: ΣΠΥΡΟ ΤΣΑΜΗ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ)

Κύριε Βρούτση,

Με την ελπίδα υλοποίησης της αυτονόητης συνθήκης συνταγματικού δικαιώματος που, όμως καταστρατηγείται στην χώρα μας (τέτοιο είναι η ύπαρξη προσβασιμότητας κάθε κοινόχρηστου χώρου, άρα και τμήματος εξέδρας γηπέδου, για τους συμπολίτες-κατόχους κινητικών προβλημάτων και άλλων σωματικών επιβαρύνσεων), επαναδιατυπώνω την ίδια ανάγκη και προς εσάς, όπως, από το 1999 μέχρι σήμερα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, έχω κάνει με τους προκατόχους σας και άλλους θεσμικούς παράγοντες.

Συνοπτικά, όπως επίσης και ουσιαστικά, το αίτημα τιτλοφορείται ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΘΕΑΤΩΝ-ΚΑΤΟΧΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΩΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΕΔΡΑΣ. ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΘΕΑΤΗ.

Ατελέσφορες υποσχέσεις και προφάσεις μη υλοποίησης των ίδιων συνθηκών έχω λάβει επισήμως ή έχω ακούσει μέχρι σήμερα ως απάντηση στο ίδιο αίτημα (στο διαδίκτυο υπάρχουν αποτυπωμένες οι συναντήσεις, όσες επεδίωξα, όπως και μ’ εσάς, για την ίδια προκλητική ανεπάρκεια).

Επισημαίνω τις άκαρπες προσπάθειες μου επειδή οι απαντήσεις, ουσιαστικά διαμαρτυρίες εκ μέρους μου από τότε μέχρι σήμερα, παράλληλα συνιστούν και

προτάσεις εφαρμογής των συνθηκών προσβασιμότητας με κριτήριο την προσωπική εμπειρία από χώρες του εξωτερικού και την σχετική δημοσιογραφική έρευνα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι: ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ, ΑΝ

ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ Ή ΑΛΛΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ), ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΟΠΩΣ «Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ» Ή «ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΕΔΡΩΝ».

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ (ΡΑΜΠΕΣ, ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΑ, ΑΛΛΕΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ,

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ), Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Ή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΟΤΙΜΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ, ΕΣΤΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ Η «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ, Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΏΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ.

Βρίσκομαι στην διάθεση σας για διευκρινίσεις, πληροφορίες ώστε τα ίδια έργα προσβασιμότητας να λειτουργήσουν άρτια και να γίνουν υπόδειγμα

προσβασιμότητας προς τους υπόλοιπους, απρόσιτους για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, κοινόχρηστους

χώρους”».//Α.

Πηγη:ERTSPORTS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λιονέλ Μέσι: Στις 21 Φεβρουαρίου το ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Υπό την αιγίδα της ΕΠΟ το Deaf Champions League 2024

Μπακασέτας και Τάισον παίζουν στη Λεωφόρο, έγιναν δεκτές οι εφέσεις Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ