playsports.gr
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτραπέζια Αντισφαίριση: Σημαντικές μεταβολές για τα ελληνικά χρώματα και στους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης των διπλών

Κοινοποίηση

Οι παγκόσμιοι πίνακες αξιολόγησης στην επιτραπέζια αντισφαίριση, που εκδίδονται κάθε εβδομάδα, δεν είναι βεβαίως μόνο ατομικοί. Περιλαμβάνουν και τα διπλά, τα οποία σταθερά είναι στο πρόγραμμα στα τουρνουά διάφορων βαθμίδων της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος. Η χτεσινή (19/12) δημοσίευση του ranking list νούμερο 51 στη χρονιά, ενδιαφέρει ζωηρά και τα ελληνικά χρώματα. Μετά από την εκπροσώπηση σε όλα τα αγωνίσματα του διπλού και κυρίως τις επιτυχίες στο WTT Feeder της Ιταλίας, οι βαθμολογικές μεταβολές ελληνικών ζευγαριών στους σχετικούς πίνακες αποκτούν μεγάλη σημασία για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι την άνοιξη θα διεξαχθεί Προολυμπιακό τουρνουά στο διπλό μικτό και για το ένα από τα υποψήφια δίδυμα, που θα επιλέξει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α., αποτελεί βασικό κριτήριο η παγκόσμια κατάταξη. Ο άλλος είναι ότι η άνοδος στο διπλό ανδρών διευκολύνει πια τις ελληνικές συμμετοχές και σε αυτό το αγώνισμα των τουρνουά στο εξωτερικό, αφού υπάρχουν σχετικά όρια. Στην Μπιέλα οι Παναγιώτης Γκιώνης/Κωνσταντίνος Αγγελάκης κατέκτησαν τη 2η θέση στο διπλό ανδρών, οι Γιώργος Σταματούρος/Μαλαματένια Παπαδημητρίου πλασαρίστηκαν στις θέσεις 5-8 στο διπλό μικτό. Είχαν μεγάλη βελτίωση στους πίνακες και δεν ήταν τα μόνα ελληνικά ζευγάρια, που το κατάφεραν.

Στην κατάταξη των Mixed Doubles Pairs πέφτει περισσότερο βάρος από τη στιγμή, που το αγώνισμα εισήχθη στα Ολυμπιακά τουρνουά (Τόκιο 2021). Με την είσοδό τους στα προημιτελικά του ιταλικού Feeder ο Σταματούρος και η Παπαδημητρίου αποκόμισαν 33 βαθμούς και ανέβηκαν 333 θέσεις! Μετακινήθηκαν στο νούμερο 205 από το 538 της προηγούμενης εβδομάδας και είναι το πρώτο ελληνικό ζευγάρι. Να προστεθεί επί τη ευκαιρία ότι οι Σλοβάκοι Πίστεϊ/Μπαλάζοβα, από τους οποίους κάμφθηκαν στα πέντε σετ, έφτασαν στην Μπιέλα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και πλέον στο νούμερο 17 της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι Κωνσταντίνος Αγγελάκης/Κατερίνα Τόλιου είχαν αρχίσει από τα προκριματικά, μπήκαν στο ταμπλό και τελικά πλασαρίστηκαν στις θέσεις 9-16 (θυμίζουμε ότι είχαν αποκλειστεί στον 1ο γύρο σε ντέρμπι με τους συναθλητές τους στην εθνική ομάδα). Πήραν 2 βαθμούς και στην πρώτη τους είσοδο σε αυτόν τον πίνακα είναι στο νούμερο 619.  

Στον δρόμο για το Παρίσι προβλέπεται, ως ένα από τα κριτήρια πρόκρισης, Προολυμπιακό τουρνουά διπλού μικτού. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τόπος διεξαγωγής και ημερομηνίες, από καιρό η ITTF είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024. Ένα δικό της ζευγάρι μπορεί να δηλώσει η κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την επιλογή για την Ελλάδα θα κάνουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές στο ΣΕΦ. Άλλο ελληνικό δίδυμο δεν υπάρχει σε αυτόν τον πίνακα αξιολόγησης, οι βαθμοί της Παπαδημητρίου με κάποιους ξένους συμπαίκτες δεν έχουν φυσικά καμία σημασία για την προολυμπιιακή διαδικασία.

Στην κατάταξη των Men’s Doubles Pairs είχαν όφελος και τα δύο ζευγάρια μας, που αγωνίστηκαν στην Μπιέλα. Ο Αγγελάκης και ο Γκιώνης έφτασαν στη μεγάλη επιτυχία με την παρουσία στον τελικό και την κατάκτηση της 2η θέσης. Συγκέντρωσαν 98 βαθμούς από την πρώτη τους κιόλας συνεργασία σε διεθνές τουρνουά και εμφανίζονται στο νούμερο 117. Οι Γιάννης Σγουρόπουλος/Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που προχώρησαν από τα προκριματικά και πλασαρίστηκαν στις θέσεις 9-16 ανέβηκαν 88 θέσεις. Με 10 βαθμούς πήγαν στο νούμερο 361. Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα δεν έμπαινε εύκολα στις player list των διπλών στα τουρνουά της World Table Tennis ακριβώς γιατί είχε χαμηλές θέσεις στους σχετικούς πίνακες αξιολόγησης. Ειδικά όμως, η άνοδος από τους φιναλίστ του τελικού στην Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή και σε άλλα τουρνουά.

Δύο ελληνικά δίδυμα υπάρχουν κι εδώ στον δημοσιευμένο πίνακα της ITTF, άλλα τόσα είναι και στο διπλό γυναικών (Women’s Doubles Pairs). Η Κατερίνα Τόλιου και η Παπαδημητρίου συνεργάστηκαν στην Μπιέλα δεύτερη φορά σε λίγο καιρό σε τουρνουά Feeder. Αποκλείστηκαν στον 1ο προκριματικό γύρο και με 2 βαθμούς ανέβηκαν στο νούμερο 450 από το 461 της περασμένης εβδομάδας.  

Η Παπαδημητρίου είναι στον πίνακα και με την Ελισάβετ Τέρπου. Είχαν συγκροτήσει δίδυμο φέτος στο αντίστοιχο τουρνουά της Βουλγαρίας και είχαν σταματήσει στον 2ο προκριματικό γύρο. Αυτή τη βδομάδα εμφανίζονται στο νούμερο 378 με 4 βαθμούς. Το διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών έχουν βγει από το Ολυμπιακό πρόγραμμα, τελευταία φορά τα συναντήσαμε στην Αθήνα το 2004.

* Υπάρχει βεβαίως και ο διεθνής πίνακας αξιολόγησης εθνικών ομάδων (ITTF World Team Ranking). Αυτός είναι μηνιαίος και με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι σε άνδρες και γυναίκες η Ελλάδα έχει χαμηλές θέσεις και γι’ αυτό θα λείψει και από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού 2024. Η εθνική ανδρών θα κλείσει το 2023 στο νούμερο 76 και η εθνική γυναικών στο νούμερο 82.  

53399057349 585089198f B

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

NBA, τα αποτελέσματα της βραδιάς: Στο ρελαντί οι Σέλτικς τους Ράπτορς, νίκες για Χιτ και Πίστονς

Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρία Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία Γυναικών Κ18

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Η επικρατέστερη νέα ημερομηνία του ντέρμπι σε περίπτωση αναβολής